De corona-app: ‘Een tijdelijke vrijheidswinst, maar je privacy ben je voorgoed kwijt’
“We moeten niet te luchtig doen over de corona-app,” vindt Patrick van Schie, directeur van de Teldersstichting (het wetenschappelijk bureau van de VVD). Hij vindt dat we goed na moeten denken voordat we al onze vrijheden overboord gooien. “Het privacy-aspect is heel belangrijk. Dat kun je maar één keer weggeven, en dan is het ook echt weg.”
Het kabinet gaf tijdens de persconferentie afgelopen dinsdag aan zo snel mogelijk een corona-app te willen lanceren. We hebben die apps nodig om de GGD te ondersteunen, vond ‘coronaminister’ Hugo de Jonge. “We willen allemaal weten of er iemand bij ons in de buurt is geweest die besmet is.”
“Dat is nog maar de vraag”, vindt Van Schie. “Naast het recht op privacy is er ook een recht om dingen niet te weten.” De Teldersstichting-directeur stelt zich voor dat je met het gebruik van zo’n app “twee weken lang in de zenuwen zit” wanneer je een melding krijgt dat je in de buurt bent geweest van iemand met corona.
Dat de app tijdelijk is, is ook niet per se een geruststelling. “Als er slechts twee maanden wordt gevolgd met wie je contact hebt, heb je bij de meeste burgers toch een vrij goed beeld met wie zij zoal in contact staan. Die gegevens geef je maar één keer weg.”
Econoom en oud-wethouder Arjo Klamer, die namens de SP in de gemeente van Hilversum zit zegt “ Wij allemaal zetten vrijheden opzij om de economie te redden. “Je merkt dat gezamenlijkheid belangrijker is dan vrijheid”, concludeert Klamer hieruit. “Ik vind het geweldig dat we als gemeenschap zeggen dat we voor elkaar in de bres springen.” Ook denkt hij dat we door zo’n corona-app juist vrijer zullen zijn in onze beweging.
“Het is de ene vrijheid tegenover de ander”, zegt hij. Van Schie is hier stellig over: “Het is een tijdelijke vrijheidswinst, maar de privacy ben je voorgoed kwijt.”
Alles bij de bron; WNL