De keuze: gezondheid of privacy?
Er is veel om te beschermen in crisistijden: de gezondheid van onszelf en onze naasten, het economisch voortbestaan van onze samenleving, maar ook onze privacy. En privacy staat onder druk, zelfs zonder een corona-app. Dat merken we bijvoorbeeld door het niet toelaten van anpr (automatische kentekenplaatherkenning)-camera’s voor het registreren en beboeten van misbruik van de ingestelde corona-wetgeving.
De neiging is groot om mensen uit angst iets te laten opgeven waar ze later spijt van hebben. De aanslagen van 9/11 zorgden bijvoorbeeld voor de Patriot Act, waarmee de Amerikanen een deel van hun burgerrechten opgaven in ruil voor de illusie van veiligheid. Onze mobiele netwerken worden permanent door allerlei instanties gebruikt om mensen te traceren. Never waste a good crisis.
En nu zijn er de corona-apps die her en der opduiken. Alleen is de vraag wie deze apps moet maken. Google en Apple willen dit logischerwijze al likkebaardend doen. Ze zien een kans om dit te gebruiken om je invloedssfeer of kennissenkring te verzamelen en op termijn te gaan gebruiken vermoedelijk voor commerciële doeleinden. Ik denk dat deze partijen niet geschikt zijn om dit te gaan doen. We hebben al te lang onze persoonlijke gegevens te grabbel gegooid aan deze giganten en vooral Google is er een miljardenbedrijf door geworden. Of we hen kunnen vertrouwen, is dan ook een belangrijk vraag. Ze willen het ook zo snel mogelijk in IOS en Androids besturingssysteem zelf stoppen, zodoende dat er zelfs geen app meer nodig is.
Alles bij de bron; Computable