De stand van gezichtsherkenning in Nederland

Politici en privacyorganisaties maken zich zorgen over de opmars van slimme camera’s met gezichtsherkenning. In hoeverre worden we hiermee in Nederland al in de gaten gehouden? Een verkenning langs winkels, voetbalclubs, gemeenten en Schiphol….

…Herkenningsvormen via slimme camera’s

Gezichtsherkenning; Gebruikt punten op het gezicht en hun verhouding tot elkaar om de kans te berekenen dat twee gezichten op beeld dezelfde zijn. Hierbinnen zijn drie vormen: verificatie (twee gezichten worden met elkaar vergeleken, bijvoorbeeld bij grenscontrole), identificatie (gezicht wordt vergeleken met een dataset, bijvoorbeeld bij het Catch-systeem van de politie) en surveillance (alle gezichten worden vergeleken met grote dataset).

Emotieherkenning; Lijkt op gezichtsherkenning, maar vergelijkt de data niet met andere gezichten, maar welke emotie het meest bij de vastgelegde gezichtsuitdrukking past. Deze techniek is in de praktijk allesbehalve bewezen.

Silhouetherkenning; Gebruikt onder meer postuur en kleding om te bepalen of personen op twee beelden waarschijnlijk dezelfde zijn. Minder precies dan gezichtsherkenning.

Nummerbordherkenning; Leest nummerborden en vergelijkt ze met andere nummerborden in de database. Bijvoorbeeld om oude dieselauto’s in steden te weren.

Gedragsherkenning; Analyseert het gedrag van personen in openbare gebieden. Bij verdachte gedragingen of agressie kan het systeem alarm slaan.

Alles bij de bron; Volkskrant