Mondkapjes vormen nieuwe uitdaging voor gezichtsherkenning
Automatische gezichtsherkenning is dit jaar voor heel nieuwe uitdagingen komen te staan, nu maskers volop worden gebruikt. Wetenschappers werken aan oplossingen, maar u kunt zelf ook wat doen om uw telefoon weer eenvoudig te ontgrendelen. Apple gaat er prat op dat zijn Face ID-technologie stukken veiliger is dan de ‘oude’ variant met de vingerafdruk.
Het ontgrendelen van mobiele telefoons met gezichtsherkenning was dan ook een prima idee. Totdat de gezichtsmaskers kwamen.
Gezichtsherkenningstechnologie zit niet alleen in mobieltjes. Denk aan de beveiligingscamera’s van particulieren of in (semi-)openbare gebieden. De makers van dit soort technologieën moeten alle zeilen bijzetten om zich aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Dat lukt soms al aardig goed, als we die bedrijven mogen geloven.
…Volgens Theo Gevers, hoogleraar Computer Vision aan de Universiteit van Amsterdam, is de nauwkeurigheid van gezichtsherkenningssystemen bij onbedekte gezichten behoorlijk hoog. In ongeveer 99 procent van de gevallen gaat het goed. Anders wordt het als gezichten (deels) worden bedekt. Snorren en baarden zijn al een uitdaging, maskers des te meer.
De nauwkeurigheid gaat in die gevallen vanzelfsprekend achteruit. ‘Bedrijven die zeggen dat ze het probleem onder de knie hebben, kunnen best gelijk hebben. Maar ik ben pas overtuigd als de datasets en testgegevens openbaar zijn.’ Een van de problemen: de omstandigheden waaronder foto’s worden gemaakt.”
De grote uitdaging is de aanwezigheid van genoeg beelden waarmee de deeplearningmodellen getraind kunnen worden. Datasets van gezichten met maskers zijn nog klein, stelt Gevers. Een manier om die datasets te laten groeien is om digitaal maskers over gezichten te plaatsen. Dit soort synthetische maskers helpen zeker bij het trainen, maar het wachten is volgens Gevers op een grote database met beelden van echte gezichten met echte maskers: ‘Pas dan kunnen we werkelijk uitspraken doen over de nauwkeurigheid.’
Terug naar de iPhone. Apple gebruikt een combinatie van gezichtsherkenning, infrarood en dieptemeting. Dat maakt het een stuk lastiger.
Bij de pakken neerzitten dan maar? Niet helemaal. Apple zelf probeert het leed iets te verzachten vanaf iOS 13.5. Dragers van een masker kunnen nu sneller dan voorheen naar de optie om hun toestel ‘ouderwets’ met een code te ontgrendelen. Een verrassender oplossing komt van kunstenaar Danielle Baskin. Het begon als een grap, maar zij maakt nu maskers waarop het gezicht van mensen wordt afgedrukt zodat hun iPhone wordt ontgrendeld.
Alles bij de bron; Volkskrant