Een euro voor je privacy – wat zijn de gevaren van microklussen?
Met microklussen, eenvoudige online taakjes, kun je een beetje geld verdienen. Wereldwijd is dat een uitkomst voor mensen die een extraatje kunnen gebruiken of het geld hard nodig hebben. Marjolein probeerde het zelf en kwam erachter wat de gevaren van microklussen zijn.
De instructie is eenvoudig. Draag een legging en een strak hemdje. Zet de camera aan. Draai langzaam een rondje, met je armen gespreid. Lever de opname in. Beantwoord tot slot een paar vragen over je figuur en je kledingmaten. Gefeliciteerd, je hebt een euro verdiend.
Wat gebeurt er eigenlijk met deze opname? Hoeveel privacy is deze microklus me waard? Ik sta hier wel héél letterlijk mijn lichaam te verkopen. Voor een euro.
Er zijn meerdere platforms voor microklussen, maar de bekendste is Mechanical Turk van webwinkelgigant Amazon. In de zomer van 2020 speel ik enkele weken voor ‘kunstmatige kunstmatige intelligentie’, zoals Amazon-baas Jeff Bezos de microklussers noemt. Ik wil onderzoeken of dit specifieke onderdeel van de platformeconomie een alternatief is voor Nederlanders die vanwege corona lange tijd zonder werk zitten. Wat levert het op? En wat kost het de microklussers?…
…de verhouding tussen wat ik krijg en wat ik weggeef, is scheef. Bij elke inschrijving moet ik een uitgebreid profiel invullen. Om voor Appen te mogen werken, beloof ik mijn data af te staan aan een Chinese dataverwerker. Ook schrijf ik me in bij Opinieland (‘U hebt de toekomst in handen’) voor het invullen van enquêtes. Dat blijkt niet het enige waarmee Opinieland geld verdient. Met mijn inschrijving geef ik een lange lijst bedrijven het recht om me voortaan online te volgen.
Om een Opinieland-profiel aan te maken, moet ik onder meer de leeftijd van mijn kinderen, mijn postcode en bruto jaarinkomen invullen. Onder het mom van ‘we willen je graag beter leren kennen’ wordt me gevraagd welke aandoeningen er bij mij zijn vastgesteld door een medisch professional. Of ik medicijnen gebruik. Of er andere mensen in mijn huishouden met medische klachten rondlopen. Volgens privacydeskundige Iris Huis in ’t Veld zouden alle privacy-alarmbelletjes inmiddels moeten gaan rinkelen…
…Waar de klanten van Opinieland die inzichten voor gaan gebruiken, weet je als microklusser niet. De microklusser draagt hiermee bij aan surveillancekapitalisme: een bedrijfsmodel dat draait om het vermarkten van data over menselijk gedrag.’
Alles bij de bron; Volkskrant [zeer uitgebreid art.]