Zo valt jouw privacy ten prooi aan heel handige Google-apps!
De laatste jaren is er al het nodige te doen geweest over het gebrek aan privacy met betrekking tot de verzameling van onze digitale gegevens. We moeten ons daarbij realiseren dat zeker in het geval van gratis online diensten onze digitale data vaak juist het beoogde product vormen.
Hoewel dataverzameling een rol speelt bij alle op het internet gebaseerde toepassingen, steken met name gratis apps voor mobiele telefoons en tablets hier inmiddels met kop en schouders bovenuit, uitgezonderd social media die minstens even effectief waardevolle data vanuit onze browsers kunnen ontsluiten.
Recentelijk ben ik zelf op een onvervalst voorbeeld van een dergelijke datahonger gestuit. Voor mij was dit de aanleiding om mijzelf achter de oren te krabben en mijzelf af te vragen in hoeverre het gebruik van dergelijke apps vanuit privacyoverwegingen nog wel verantwoord is.
Google Foto’s is een heel handige foto-app voor jouw mobiel, tablet of personal computer, die het jou mogelijk maakt om jouw foto’s en afbeeldingen tegelijkertijd te synchroniseren met al jouw persoonlijke apparaten. Dit werkt via het principe van de cloud. Volgens de gebruikersvoorwaarden van de meeste gratis clouddiensten stem je daarbij in met het afzien van jouw exclusieve rechten op al het door jou geüploade materiaal.
Hoogstwaarschijnlijk geldt dit niet voor het auteursrecht zelf, maar Google kan jouw foto’s en data wel vrijuit gebruiken voor het verder ontwikkelen van zijn software en dienstverlening. Voor foto’s en afbeeldingen vind ik versleuteling te veel gedoe. Mij dit realiserende, heb ik destijds vooral voor het gemak van Google Foto’s gekozen en mijzelf niet al te veel zorgen gemaakt over de meer bedenkelijke gebruikersvoorwaarden of privacyaspecten. Dit is wel enigszins veranderd toen ik beroepshalve probeerde enkele foto’s met herleidbare onderzoeksgegevens uit Google Foto’s te verwijderen. Deze foto’s, met daarop duidelijk herleidbare onderzoeksgegevens, achtte ik bij nader inzien toch minder geschikt om te bewaren binnen een clouddienst.
Lees alles bij de bron; CustomerTalk