Nederland heeft een algoritmewaakhond nodig
Uit een nieuw onderzoek van Amnesty International blijkt dat de Nederlandse politie al meer dan anderhalf jaar Roermond onder massasurveillance heeft. Iedere autobeweging wordt minutieus vastgelegd, geanalyseerd en bewaard. Dat de meeste bestuurders van de auto’s niets met criminaliteit te maken hebben, lijkt de politie niet uit te maken. Door het verzamelen van al die gegevens worden op grote schaal de privacyrechten geschonden van inwoners van Roermond en bezoekers aan de stad.
..Bij het project in Roermond speelt discriminatie ook een rol door het gebruik van nationaliteiten in risicoprofielen, net als bij de toeslagenaffaire van de Belastingdienst gebeurde. Dat is verboden. Maar niemand bij de politie, het Openbaar Ministerie of de gemeente Roermond greep in. Ook de toezichthouder (de Autoriteit Persoonsgegevens) deed niets want deze putte uit één informatiebron met betrekking tot dit experiment: de politie zelf – en die bleef stil.
Het feit dat de politie onder het mom van ‘een experiment’ onze privacy op grote schaal heeft kunnen schenden, zegt veel over de politie en andere overheidsorganen die betrokken zijn bij het project, maar zegt nog meer over het gebrek aan heldere regels voor het gebruik van algoritmes. Dat overheden algoritmes kunnen misbruiken wanneer ze niet zijn gebonden aan heldere regels, weten we…
Op dit moment weet niemand welke instanties algoritmes gebruiken en op welke manier, en of er sprake is van discriminatie of geautomatiseerd etnisch profileren. En dat is zorgwekkend. Daarom is het hoog tijd dat de Tweede Kamer in actie komt. Want iedereen is gebaat bij de bescherming van onze privacy.
Om massasurveillance en discriminatie met algoritmes te stoppen, moet het hele proces transparanter worden. Er moet een bindende mensenrechtentoets komen die instanties verplicht zijn uit te voeren voorafgaand en tijdens het gebruik van algoritmes. Voor geslaagd toezicht op het gebruik van algoritmes is het belangrijk dat een toezichthouder bij de data, de gebruikte risicoprofielen en algoritmes kan om er verder onderzoek naar te doen.
Alles bij de bron; NRC