Interessante geschiedenis; 2006: het jaar van het biometrisch paspoort

Nederlanders krijgen vanaf augustus 2006 een paspoort met een radiochip met een digitale foto. Later volgt hun vingerafdruk. Deze gegevens komen ook in een centrale databank. Netkwesties sprak met critici, ook met de baas van de Amerikaanse paspoorten, over nut en gevaren….

…Europa volgt Amerika gehoorzaam. Het Europees Parlement (EP) heeft op 2 december 2004 ingestemd met de opname van een gelaatsscan in paspoorten. Het Europees Parlement vond toen nog dat de opname van vingerafdrukken facultatief moet blijven. Maar die mening is herzien.

Het Europees Parlement verzette zich destijds ook tegen de centrale database met paspoortdata, vanwege risico voor misbruik. Het EP vermeldt ook nadrukkelijk dat de biometrische gegevens uitsluitend mogen worden gebruikt ter verificatie van de echtheid van documenten en voor het vaststellen van de identiteit van paspoorthouders.

Maar landen mogen zo’n online biometrische databank gekoppeld aan het paspoort wel zelf invoeren. En Nederland is, naar nu blijkt, een van de weinige landen waar de regering al heeft verklaard zo’n online databank te willen invoeren. Netkwesties sprak Sjef Broekhaar, de baas van het Bureau Persoonsregistratie en Reisdocumenten, er tijdens het congres in Amsterdam op aan, maar hij liet het bij: “De politiek moet beslissen of er een centrale databank komt of niet. Ik kan als ambtenaar alleen uitvoeren.”

Alles bij de bron; NetKwesties [lang artikel]