Diplomatiek netwerk Nederland verzorgd door Britse telco, zorgen over spionage
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het beheer van het netwerk waarop vertrouwelijke informatie wordt uitgewisseld tussen ambassades en consulaten, gegund aan British Telecom. Daarmee komt de controle over het netwerk buiten de EU te liggen. De Tweede Kamer is niet over dit besluit ingelicht.
De beveiliging van berichtenverkeer is volgens de woordvoerder niet in het geding omdat daarvoor extra oplossingen bestaan waarvan het beheer niet bij British Telecom komt te liggen, maar bij Nederlandse partijen is en blijft.
Toch zijn zowel beveiligingsexpert en Kamerleden verontwaardigd over de gang van zaken. Zonder goede uitleg is dit ‘vanuit het perspectief van digitale soevereiniteit’ een onbegrijpelijk besluit, aldus Lokke Moerel, hoogleraar ict-recht van de Universiteit Tilburg en lid van de Nederlandse Cybersecurity Raad aan. Het uitbesteden aan buitenlandse marktpartijen brengt afhankelijkheden van andere landen met zich mee, wat betreft spionage, sabotage, privacy en afgifte van data. “Als de covidpandemie iets heeft laten zien, is het dat buitenlandse partijen bij een crisis eerst de eigen overheid te hulp schieten”, stelt Moerel. Ambassades zijn een belangrijk doelwit voor spionage-activiteiten van andere landen.
Alles bij de bron; AGConnect