De impact van gezichtsherkenning: een gezicht als bewijs voor criminaliteit

…Anderhalf jaar eerder legt een bewakingscamera bij een geldautomaat in Rotterdam vast hoe iemand midden in de nacht 1.750 euro pint.

De politie krijgt de camerabeelden in handen. In het Centrum voor Biometrie worden meerdere momentopnames door het gezichtsherkenningssysteem CATCH gehaald. Zo hoopt de politie de verdachte te kunnen identificeren…

…onderzoeker en hoogleraar Joris van Hoboken trekt de rechtmatigheid van CATCH in twijfel nu uit onderzoek van NU.nl blijkt dat verdachten die onschuldig blijken, structureel in de achterliggende gezichtendatabase blijven hangen.

De politie maakt per jaar minder dan honderd matches met CATCH. In het eerste jaar dat gezichtsherkenning werd toegepast, gebeurde dat 93 keer. In 2018 en 2019 maakte de politie 82 en 98 matches.

De gezichtendatabase met verdachten en veroordeelden is in 2020 gegroeid naar 1,4 miljoen personen. Hoe vaak een match tot een aanhouding of veroordeling leidt, is op dit moment onduidelijk.

“Minder dan honderd matches per jaar is een hele lage opbrengst van zo’n grote database. En dan weten we na een match nog niet eens of het daadwerkelijk dezelfde persoon is.”, zegt Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete, een organisatie die het handelen van de politie kritisch volgt. “Ik zie heel goed wat het opsporingsbelang kan zijn”, zegt hij. “Maar weegt CATCH op tegen de privacyinbreuk, de risico’s dat dingen fout kunnen gaan en de impact op de maatschappij?”

Alles bij de bron; NU