Online lokprofiel inzetten: hoe ver mag je gaan?
Het Openbaar Ministerie heeft voor het eerst een lokprofiel online gezet om daarmee mensenhandel in de jeugdprostitutie tegen te gaan. Met resultaat: een man die op zo’n profiel reageerde is aangehouden. Dit soort lokmiddelen worden steeds vaker ingezet. Maar waar ligt de grens van zo’n lokprofiel?…
…Het is niet het eerste lokmiddel dat wordt ingezet. “Lokfietsen voor diefstal en lokauto’s voor poging tot brandstichting”, geeft criminoloog Jasper van der Kemp als voorbeelden. “Maar deze vorm is uniek. Het is een middel waarvan je, als je het succesvol inzet, meteen beet hebt.”
Maar het zorgt ook voor discussies. “Bij dit soort middelen is de discussie in hoeverre je mensen uitlokt tot iets wat ze anders niet gedaan zouden hebben. Is het omdat jij het aanbiedt, of hadden ze het anders ook gedaan?” legt Van der Kemp uit. “Er is hier nog geen duidelijke grens opgesteld.”
…Want hoe ver kun je gaan? “Je moet zorgen dat je het initiatief altijd bij de ander laat. Het idee moet van de andere kant komen. Wij presenteren ons als jonge jongen, wachten af en kijken wat er gebeurt. De rechter gaat bepalen waar de grens ligt.” aldus officier van justitie Daphne van der Zwan.
Alles bij de bron; RTL