Waar ging het mis met de slimme speakers ?

We zijn uitgepraat. Al een tijdje. Na meer dan zeven jaar samenwonen met Alexa, de digitale assistent van Amazon, heb ik haar verbannen van het aanrechtblad naar een bureaula. Al is de stekker eruit, soms denk ik nog een fluisterend ‘Why?’ te horen.

Na jaren experimenteren met spraakassistenten luidt de conclusie dat ze er niet veel slimmer op geworden zijn.  In de praktijk voeren smart speakers alleen de simpelste commando’s uit: speel een liedje, zet een wekker, doe de lampen aan. Dingen die je ook met een app op je telefoon kunt doen. Of – je gelooft het niet – met je eigen handen. Vaak sneller, zonder misverstanden of microfoons in huis….

….Carla Verwijmeren is bestuurslid van de Nederlandstalige Spraakcoalitie, een stichting die een Nederlands spraakmodel ontwikkelt met de bedoeling dat het trainingsmodel wordt gebouwd op geanonimiseerde opnames van klantengesprekken – op een manier die geen privacyregels schendt.

Dat bleken de smart speakers wel te doen: ze luisterden ongevraagd mee in keukens en slaapkamers. Al sloeg big tech de plank mis met de smart speakers, dat wil niet zeggen dat je geen goede lokale versie van een digitale assistent kunt bouwen – eentje die bijvoorbeeld ook goed overweg kan met oudere stemmen of met Nederlandse dialecten en accenten.

De virtuele assistent sluipt ons leven binnen, bijvoorbeeld door je e-mail te lezen en alvast antwoorden te suggereren, of veelgebruikte apps te tonen op het juiste tijdstip. Praten met assistenten via speakers komt echter niet van de grond.

Ondertussen wil Amazon meer advertenties afspelen op zijn speakers – het geld moet ergens vandaan komen. Alexa groeit uit tot een ‘ambient’ intelligentie die weet wat er in en rond je huis gebeurt, via camera’s, microfoons en andere sensoren. Amazon koopt iRobot voor 1,7 miljard dollar. Deze producent van robotstofzuigers kent de weg in miljoenen woningen – vandaar dat de Britse privacywaakhond daar vraagtekens bij stelt.

Alles bij de bron; NRC