We delen met Lensa (alweer) massaal ons gezicht met een Russische app, en dat is niet eens het fundamentele probleem

Lensa, momenteel ook bij ons de populairste gratis app, is in Russische handen en dat leidt tot bezorgdheid in de digitale wandelgangen. Voor wie de app nog niet kent: gebruikers kunnen tien tot twintig foto’s van zichzelf uploaden en krijgen in ruil (en tegen betaling) vijftig tot tweehonderd door artificiële intelligentie gegenereerde zelfportretten.

Dat doet denken aan bijvoorbeeld FaceApp, die andere populaire app die ons massaal ouder deed lijken. Onder meer privacywaakhond Bits of Freedom trok in 2019 aan de alarmbel daarover.

Een snelle blik op het privacybeleid van Lensa leert ons dat de app uw selfies meteen weer verwijdert zodra uw portretten afgeleverd zijn. Een heel ander verhaal dan FaceApp dus. Rob Heyman van het Vlaams Kenniscentrum voor Data en Maatschappij stelt dat in het geval van Lensa is privacy wel “de minste van onze zorgen momenteel”.

Heyman en Nathalie Smuha, die zich specialiseert in AI, recht en ethiek aan de KU Leuven waarschuwen het gebruikte AI systeem de deur wagenwijd openzet naar andere vormen van misbruik. “Stel dat iemand wraakporno wil maken”, zegt Smuha. “Deze en andere soortgelijke apps controleren niet of de foto’s die opgeladen worden effectief van jezelf zijn. Je kan dus perfect foto’s van je ex insturen en eindigen met erg geseksualiseerde beelden, zonder dat die persoon van iets weet.”

Daarnaast zijn er ook nog fundamentele problemen met de auteursrechten van de afbeeldingen. Het AI-systeem achter Lensa laat zich inspireren door bestaande beelden, en ook die beelden zijn uiteraard ooit gemaakt door iemand. Vooral kunstwerken van digitale kunstenaars blijken vogels voor de kat te zijn in dit verhaal. 

Alles bij de bron; deMorgen