Bedrijven verkopen massaal gegevens van Nederlandse consumenten aan Microsoft
Microsoft deelt websitebezoekers op in ruim 650.000 hokjes om hen relevante advertenties te laten zien. Gevoelige onderwerpen als persoonlijke gezondheid en maatschappelijke status worden niet geschuwd. “Deze vorm van adverteren ondermijnt het recht op privacy, handelingsvermogen en autonomie.”
Uit een document dat per ongeluk op advertentieplatform Xandr –onderdeel van technologiebedrijf Microsoft– stond, blijkt dat bedrijven consumenten tot in detail in kaart brengen. Ze registreren minutieus adressen, interesses en zelfs gezondheidsgegevens van consumenten en gebruiken die om hen onder te brengen in ‘segmenten’. Gevoelige en omstreden gegevens, zoals over gezondheidsproblemen, mogelijke verslavingen en godsdienstige en politieke overtuigingen, worden daarbij niet geschuwd.
Uit een analyse van het document, dat ontdekt werd door de Oostenrijkse privacy-onderzoeker Wolfie Christl, blijkt dat Microsoft in het bezit is van duizenden segmenten met informatie over Nederlandse internetgebruikers. Adverteerders kunnen hun reclames daardoor afstemmen op de WOZ-waarde van Nederlandse woningeigenaren en op inschattingen over hun koopkracht, sociale status en leeftijd. De segmenten zijn afkomstig van Nederlandse bedrijven en van internationale dataverzamelaars die gegevens registreren via Nederlandse apps.
Bedrijven gebruiken tal van technieken om websitebezoekers en appgebruikers nauwkeurig in kaart te brengen, zodat zij hun advertenties beter op hen kunnen afstemmen en om te weten welk vlees ze in de kuip hebben, verzamelen bedrijven dan ook een schat aan informatie. Ze registreren websitebezoeken, locaties, klik- en kijkgedrag, zoekopdrachten, interesses en nog veel meer.
Internetgebruikers merken daar niets van, of in elk geval niet direct. Ondertussen belanden veel gegevens over hen wel bij tal van –vaak onbekende– bedrijven. Die gebruiken de gegevens om nietsvermoedende websitebezoekers in hokjes te stoppen en verkopen de verwerkte gegevens weer door aan advertentieplatformen. Zij zorgen er via een ingewikkeld maar razendsnel biedproces voor dat websites diezelfde internetgebruikers relevante advertenties voorschotelen…
…Ook Nederlandse burgers komen in de gegevens voor. Zo bevat de lijst segmenten over leeftijden, het aantal auto’s per huishouden, de gezinssamenstelling en het onderwijsniveau –afkomstig van het in Deventer gevestigde bedrijf Greenhouse Group B.V. Van het bedrijf belandden verder gegevens over het inkomen, de WOZ-waarde en de maatschappelijke klasse bij Microsoft. Ook moederbedrijf GroupM leverde gegevens aan. Daaruit blijkt dat internetgebruikers worden gekoppeld aan Nederlandse supermarktketens, bouwmarkten en restaurants. Meet- en analysebedrijf comScore –het hoofdkantoor van het bedrijf zit in Amsterdam– verzamelde gegevens over automerken, levensfase en bezochte fastfoodketens. Ook deelde het bedrijf Nederlandse vrouwen in op basis van hun gezondheid.
Alles bij de bron; ReportersOnLine [lang-lezen-artikel]