Is overstappen van Whatsapp naar Signal een goed idee?
De afgelopen weken overwegen steeds meer mensen om WhatsApp in te ruilen voor Signal. De app wint snel aan populariteit en staat bovenaan in veel downloadlijsten. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen WhatsApp en Signal? En is overstappen een verstandige keuze op het gebied van privacy? We zetten alles op een rij.
Overeenkomsten
Big Tech
WhatsApp is eigendom van Meta, het technologiebedrijf van Mark Zuckerberg, waaronder ook Facebook en Instagram vallen. Meta behoort tot Big Tech, wat betekent dat het een van de paar extreem dominante techbedrijven is. De dominantie van die bedrijven leidt tot allerlei problemen, waaronder machtsconcentratie.
Privacy en metadata
Open source en transparantie
Signal is een open-source platform, wat betekent dat de broncode openbaar is en door iedereen gecontroleerd kan worden op bijvoorbeeld beveiligingsproblemen. Dit draagt bij aan de transparantie en veiligheid van de app. De code van WhatsApp is daarentegen gesloten, waardoor je niet “onder de motorkap” kunt kijken en bijvoorbeeld niet volledig kunt controleren hoe de app met gebruikersgegevens omgaat.
Is overstappen een goed idee?
Veel mensen overwegen de overstap naar Signal, en dat is begrijpelijk. De app biedt aanzienlijk betere privacybescherming dan WhatsApp. Toch zijn er enkele kanttekeningen bij een dergelijke overstap.
Allereerst is overstappen niet altijd eenvoudig. Niet iedereen uit je contactenlijst zal bereid zijn om mee te gaan naar Signal en er is geen directe koppeling tussen de twee apps. Hierdoor blijft WhatsApp voor velen een noodzakelijk communicatiekanaal.
Daarnaast speelt het risico dat als alle gebruikers wél zouden overstappen van WhatsApp naar Signal, deze app dezelfde monopolistische positie zou kunnen krijgen. Hoewel Signal privacyvriendelijker is, blijft het gevaarlijk als we als samenleving afhankelijk worden van één enkele app voor communicatie. Als die éne app een storing heeft, zitten we allemaal zonder communicatiekanaal. Maar ook als die éne app besluit om bepaald beleid door te voeren, zitten we daar allemaal aan vast, zoals dat nu ook het geval is met WhatsApp. Daarom pleiten wij al lang voor interoperabiliteit, een systeem waarin apps met elkaar kunnen communiceren: een gebruiker van app A kan dat een bericht sturen naar een gebruiker van app B.