Wie krijgen toegang tot het UBO-register?
Privacy First stuurde in september vorig jaar een uitvoerige brief aan de Tweede Kamer waarin werd verzocht niet akkoord te gaan met de openbaarheid van het Nederlandse ‘register van uiteindelijk belanghebbenden’ (UBO-register). De brief werd verstuurd in verband met de behandeling van het wetsvoorstel dat de toegang tot het register regelt.
Op 18 februari jl. is het wetsvoorstel inzake toegang tot het UBO-register aangenomen door de Tweede Kamer met enkele amendementen. Er is een amendement aangenomen inhoudend dat het ontwerp voor de AMvB of de wijziging daarvan voorafgaand aan vaststelling aan het parlement wordt overgelegd. In een tweede amendement is opgenomen dat als een private partij op grond van legitiem belang toegang krijgt, de UBO door de Kamer van Koophandel wordt geïnformeerd over de inzage en over het doel van die inzage. In een derde aangenomen amendement is geregeld dat de minister van Financiën binnen twee jaar na inwerkingtreding van de nieuwe regels het parlement informeert over ‘de doeltreffendheid en de effecten van deze wet in de praktijk’.
Het is positief dat de Tweede Kamer aandacht heeft gehad voor voorkoming van misbruik van de persoonsgegeven van UBO’s en dat het onderwerp terug zal komen op de agenda. Dat neemt echter niet weg dat Privacy First van mening is dat buitengewoon kritisch naar de Europese toegangsregels moet worden gekeken.
Privacy First zal dit onderwerp daarom kritisch blijven volgen, in lijn met onze vroegere rechtszaak over het UBO-register.
Alles bij de bron; PrivacyFirst