Signal steeds populairder alternatief: ‘Privacy is niet dood’

De populariteit van Signal stijgt doordat gebruikers zich steeds meer bewust worden van de gegevensverzameling van grote techbedrijven. Gebruikers gaan op zoek naar privacyvriendelijke alternatieven, zoals Signal. Ook in Nederland stappen steeds meer mensen over naar de chatapp. 

De opensource chatapp heeft de afgelopen jaren vaker een groeispurt meegemaakt. “In 2021 zagen we ook al een flinke stijging in populariteit. Dat had er toen mee te maken dat WhatsApp zijn algemene voorwaarden veranderde, waardoor er over de hele wereld woede ontstond. We zien nu soortgelijke veranderingen. Wat je daar nu bovenop ziet komen, is dat er een grote verschuiving is in bewustzijn. Die zie je niet alleen bij een kleine groep privacyliefhebbers, maar bij jonge én oudere generaties. Deze chatapp, dit ding met encryptie dat ooit zo eng en verwarrend was, is dat niet meer”, aldus Jun Harada, vicepresident groei en partnerschappen bij Signal.

“We zijn een alternatief voor voornamelijk Amerikaanse bedrijven, die allemaal gebouwd zijn op dataverzameling: ofwel ze verzamelen het, ofwel ze verkopen het” Daarbij kijkt de non-profitorganisatie naar eigen zeggen naar de wensen van gebruikers, en niet zozeer naar wat grote techbedrijven doen. “Ze (gebruikers, red.) willen foto’s kunnen maken en versturen, ze willen gesprekken kunnen voeren … We moeten daarin volgen wat de mensen willen.”

Waar chatapps zoals WhatsApp steeds meer de vorm aannemen van een socialemediaplatform profileert Signal zich bewust enkel als een berichtendienst. “Ons belangrijkste punt is privacy; we willen zorgen dat dat centraal staat. Kijk maar naar hoe WhatsApp dat doet; kanalen op WhatsApp zijn niet versleuteld, WhatsApp Business is niet versleuteld. Je denkt dan dat je op een privacygerichte app zit, maar dat is niet zo.”

“We zijn een bedrijf dat privacy waardeert in een wereld die tegen die waarde is”, zegt Harada. “We hebben niet de luxe om move fast and break things als motto te nemen. Als we een bug tegenkomen, kunnen we niet zeggen: ‘Sorry, we hebben per ongeluk je telefoonnummer gelekt’. Als militairen en activisten je technologie gebruiken, moet je het serieus aanpakken.”

Alles bij de bron; NU