Inbreuk digitale privacy brengt gedachtepolitie dichterbij
Op 21 februari besloot Apple in het Verenigd Koninkrijk een belangrijke functie, de geavanceerde gegevensbescherming (ADP), uit te schakelen.
Met ADP kunnen gebruikers hun iCloudgegevens versleutelen, zodat alleen zij er toegang toe hebben. Zelfs Apple kan dan niet meer bij die gegevens. Maar de Britse overheid eiste via een wet uit 2016 dat technologiebedrijven, waaronder Apple, een achterdeur moesten maken om bij deze versleutelde gegevens te kunnen, bijvoorbeeld voor wetshandhavingsdoeleinden.
Apple heeft altijd geweigerd zo’n achterdeur te creëren, omdat dit volgens het bedrijf de privacy en veiligheid van gebruikers zou kunnen schaden. In plaats van die achterdeur in te bouwen besloot Apple de ADP-functie in het VK uit te schakelen. Dit betekent dat Britse gebruikers niet meer kunnen profiteren van deze extra beveiligingslaag. In Nederland blijft ADP voorlopig nog beschikbaar.
Critici vrezen dat deze stap een precedent kan scheppen voor andere regeringen om soortgelijke eisen te stellen, wat wereldwijd de bescherming van persoonlijke gegevens zou kunnen verzwakken.
Ook in Zweden wordt privacy onder druk gezet. De Zweedse regering wil wetgeving aanpassen die end-to-endencryptie (E2EE) zou verbieden. Dit zou betekenen dat bedrijven verplicht worden om versleutelde communicatie toegankelijk te maken voor de overheid en wetshandhavers.
Is het tijd om ons zorgen te maken over gedachtecontrole? Bij de Europese Commissie ligt een voorstel op tafel waarmee overheden bedrijven zouden kunnen dwingen om mee te kijken naar berichten van hun gebruikers. Nederland kon dit voorstel in oktober 2024 niet steunen, waardoor het niet ter stemming werd gebracht.
Daarmee is de dreiging nog niet voorbij, aldus de privacyorganisatie Bits of Freedom: „Zolang een voorstel niet van tafel is, ligt het erop.”
Alles bij de bron; ReformatorischDagblad