Alleen een sterk wachtwoord is niet meer van deze tijd: zo beveilig je je privégegevens in de apps op je telefoon

Hoe vaak heb jij vandaag al WhatsApp of Instagram gebruikt? De app van je bank? Of die van je mail? Stond je dan stil bij de beveiliging van je persoonlijke informatie op die apps?

Voor wie huiverig is voor het gebruik van apps op zijn telefoon: niet de apps zelf zijn zo onveilig. Het is de manier waarop we onze telefoon gebruiken en bepaalde (automatische) instellingen die het kwaadwillenden een stuk makkelijker maken.

Een betere bescherming van je gegevens is daarom noodzakelijk en is gelukkig vaak in een paar seconden geregeld. Experts leggen uit hoe je dat doet.

Mailapps zoals Outlook en Gmail zijn de eerste apps die je extra moet beveiligen, zegt cybersecurity-expert Katrien Eggers. „Je e-mailaccount is dé hersteloptie bij het resetten van wachtwoorden. Als een hacker toegang tot je e-mail heeft, heeft die ook toegang tot alle accounts.”

Natuurlijk is een sterk wachtwoord – minstens twaalf tekens en een mix van hoofd- en kleine letters, symbolen en cijfers – een vereiste. „Maar enkel dat is niet meer van deze tijd”, stelt professor cyberveiligheid Bart Preneel. Tweestapsverificatie is een must geworden. Dat is een tweede beveiligingslaag die je bijvoorbeeld kunt instellen met een authenticator-app van Google of Microsoft. Je krijgt dan een code die je moet invoeren om in te loggen. „Dat kan wat omslachtig lijken, maar het is een grote stap voor je beveiliging.”

„Je hele leven staat op die telefoon”, benadrukt Preneel het belang van een goede bescherming van je gegevens. „Ga daarom in de instellingen op je telefoon na welke machtiging je apps verleent”, zegt Karen Linten van Mediawijs. „Welke app heeft toegang tot je contacten, foto’s, locatie, microfoon? Soms is dat handig, maar veelal niet nodig.”

Bank- en betaalapps hebben van zichzelf al veel aandacht voor je privacy en veiligheid, zegt Linten. „Ze werken vaak al met een extra verificatie bij aanmelding of bij betalingen zoals gezichts- en vingerafdrukherkenning.” Is dat niet het geval, dan is het een aanrader om om zo’n extra beveiligingslaag in te stellen.

Houd sowieso geregeld je transacties in de gaten. „Weet dat je bij verdachte activiteiten altijd het Centraal Meldpunt Nederland kunt contacten. Niet alleen voor je fysieke bankkaart, maar ook voor online betalingen. Je kunt daarvoor ook terecht bij de fraudehelpdesk en uiteraard bij je eigen bank. Twijfel je of een betalingsverzoek of -link betrouwbaar is? Wacht dan, vraag hulp en laat iemand anders ernaar kijken.”

Algemene tips

• Download apps enkel uit de erkende appstores zoals Google Play, Apple App Store of die van officiële verkopers. Google en Apple controleren de apps die zij aanbieden uitvoerig, onder meer op veiligheid.

• Voer altijd beschikbare updates uit. Zo worden fouten of ontdekte risico’s eruitgehaald en blijven je apps in goede gezondheid.

• Verwijder de apps die je niet gebruikt. Je zal die waarschijnlijk niet updaten of controleren hoe gegevens worden gebruikt. Allemaal toegangspoortjes voor kwaadwillenden.

Alles bij de bron; Telegraaf