Google grijpt de crisis aan om massasurveillance te legitimeren

Ook in tijden van Corona volgt Google je waar je ook gaat. Het bedrijf verzamelt massaal al onze locatiegegevens en kan zo grafieken maken hoe goed we ons aan de opgelegde maatregelen houden. Google presenteert dit als een bijdrage aan de bestrijding van de crisis. Kan Google een jarenlange praktijk legitimeren waarin het schenden van onze privacy centraal staat? Niet als het aan ons ligt.

Uw partner moet 1,5 meter afstand houden, terwijl Google u naar het toilet begeleidt. Google reist overal met ons mee in onze zak en verzamelt intieme gegevens over ons. Op basis van deze gegevens weet het bedrijf niet alleen waar je naartoe gaat, maar ook wat je daar doet en met wie. Dat is niet nieuw; Google doet dit al jaren. En het bedrijf ligt ook al jaren onder vuur.

Nieuw is de mogelijkheid die een crisis als deze biedt om deze massale bewakingspraktijken te legitimeren. Door deze gegevens te delen, krijgt Google de rol van welwillende helper, in plaats van hardnekkig bekritiseerde datagrabber. Door termen als ‘geanonimiseerd’ en ‘geaggregeerd’ te gebruiken, wordt de massasurveillance van Google gefineerd met iets wat op privacy lijkt. Maar we moeten niet vergeten dat Google’s gegevensinzichten bestaan uit de gegevens van miljoenen mensen die door Google op individueel niveau worden gevolgd. 

De gegevens en inzichten die Google aan overheden verstrekt, zijn interessant omdat zij deze kunnen gebruiken om hun beleid daarop af te stemmen. Als uit de gegevens blijkt dat het aantal parkbezoeken in Groningen de afgelopen weken is toegenomen, kan de stad ervoor kiezen om het toezicht in de parken op te voeren. Of misschien worden er extra boetes uitgeschreven om mensen af te schrikken. In theorie zou het zelfs mogelijk zijn om een score te maken van hoe goed uw gemeente aan de maatregelen voldoet, en deze score te gebruiken bij de afweging of u wel of niet een plekje in de IC krijgt. Welke toepassing vinden wij acceptabel? En wie bepaalt dat? Google?

Iedereen begrijpt dat het in crisissituaties nodig kan zijn om uitzonderlijke beleidsmaatregelen te nemen. Gegevens zijn nodig om de situatie te begrijpen en problemen op te lossen. Het is belangrijk dat de gegevens die door de overheid in de hele keten worden gebruikt, correct en integer worden verzameld. Als de overheid in de valkuil loopt van het gebruik van onrechtmatig verzamelde gegevens, legitimeert zij het massale toezicht op haar burgers en maakt zij onze volksgezondheid, nu en in de toekomst, afhankelijk van buitenlandse multinationals. Snelle oplossingen kunnen ook snel leiden tot langdurige problemen. 

Alles bij de bron; BitsOfFreedom [Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)]