Etnisch profileren met gezichtsherkenningstechnologie

Gezichtsherkenningstechnologie oogst sinds de Black Lives Matter-beweging zware kritiek in Amerika. De techniek is onvoldoende in staat om personen van elkaar te onderscheiden, met verregaande gevolgen.

Gezichtsherkenningstechnologie is alomtegenwoordig. De eerste varianten werden al ontwikkeld in de jaren zestig. Beveiligingscamera’s op straat, in stadions en op vliegvelden registreren alle bezoekers en passanten. De nieuwste smartphones openen met een scan van het gezicht van de gebruiker, net als laptops. Makkelijk, want dan hoef je geen wachtwoord meer te onthouden.

Ondertussen beschikt de producent van het apparaat over unieke gegevens van de gebruiker. ‘We zien helaas dat gezichtsherkenning vaak wordt ingezet als verdienmodel, bijvoorbeeld via digital advertising of om de kosten te verlagen. Het is vooral interessant voor het bedrijf en niet voor het individu’, zegt Dipayan Ghosh, die aan de Harvard Kennedy School onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie en burgerrechten. ‘Daar komt nog bij dat gezichtsherkenning het verzamelen van inlichtingen naar een hoger niveau heeft getild.’

Lees alles bij de bron; FD [gratis registratie noodzakelijk]