Digitalisering maakt privacy belangrijker
Stellen dat de coronacrisis versnelde digitale transities in bedrijven en organisaties veroorzaakte, is een open deur intrappen. Telewerken is de norm en dankzij digitalisering kunnen we in lockdowntijden videobellen en e-peritieven. Tegelijkertijd zijn er pertinente vragen over privacy. …
…De strijd tegen het coronavirus gebeurt op verschillende fronten. Daarvoor is de inzet van artificiële intelligentie (AI) essentieel. Algoritmen scannen longfoto’s om te zien of ze besmet zijn met Covid-19. Onderzoekers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkelden een hoestdetector voor Covid-19. Algoritmen leerden verschillende types hoest herkennen. De hoestdetector zal beschikbaar worden als app. De voordelen van een snelle screening zijn duidelijk, zolang de gebruiker ook inzage krijgt in wat er gebeurt met de gegevens, die gevoelige medische informatie kunnen bevatten.
In rioolwater wordt via ‘afvalwatersurveillance’ onderzocht hoe de ziekte zich verspreidt. Als we in de toekomst ‘slimme toiletten’ in huis halen, kan sneller gespeurd worden naar ziektes in de ontlasting. Om data te kunnen herleiden tot individuen, identificeert het slimme toilet personen via vingerafdrukken bij het doorspoelen. De ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. De slimme wc krijgt pas meerwaarde als die wetenschappelijk gevalideerd is. Bovendien lijkt een slim toilet aanlokkelijk in tijden van een mondiale pandemie, maar het kan ook tot onnodig veel extra zorgen en testen leiden, die op hun beurt hoge kosten met zich meebrengen. En ook hier speelt de privacyvraag: wat gebeurt er met die data? Die vragen lijken nu een ver-van-ons-bedshow, maar het is niet onrealistisch dat het slimme toilet ooit een onderdeel wordt van een standaard badkameruitrusting.
AI-toepassingen zullen in toenemende mate deel uitmaken van onze leefomgeving en zullen letterlijk onder de huid kruipen. Die evoluties gaan gepaard met veel uitdagingen: niet alleen technische, maar ook ethische, sociale, politieke en juridische. De discussies over de corona-app tonen dat we in staat zijn interdisciplinaire uitdagingen aan te gaan.
Nochtans dienen zich grote maatschappelijke vraagstukken aan op het vlak van innovatie. AI-systemen zetten de privacy verder onder druk. Een dataset kan geanonimiseerd zijn, maar als je meerdere datasets aan elkaar koppelt, kan die anonimiteit misschien verdwijnen. Hoog tijd om samen na te denken over de impact van deze innovaties, onder andere op onze privacy. Laat het debat rond de corona-app daar het startschot van zijn.
Alles bij de bron; deTijd