Amsterdammers krijgen een ‘vergeet-me-knop’ om info te wissen

Amsterdammers kunnen binnenkort een ‘vergeet-me-knop’ indrukken waarmee hun digitale informatie die de overheid niet wettelijk hoeft vast te leggen bij gemeentediensten wordt gewist. 

“We moeten toe naar een data-economie die niet uitsluitend gedreven wordt door commerciële belangen,” aldus wethouder Meliani, “maar ook door andere waarden die we in Amsterdam belangrijk vinden: het waarborgen van digitale rechten, goed werkgeverschap, tegengaan van monopolies en bescherming van kwetsbare groepen. Amsterdammers moeten beter zelf kunnen bepalen wat er met data over hen gebeurt en wie daar toegang toe heeft.”..

…Het college steekt de hand ook in eigen boezem. De gemeente moet volgens Meliani veel beter laten zien welke gegevens ze allemaal verzamelt en verwerkt. Zoals informatie over parkeren, straatvuil, kapotte lantaarnpalen of van veiligheidscamera’s in de openbare ruimte.

Vaak gebeurt dat  verzamelen, beheren en verwerken door bedrijven die de gemeente inhuurt, of wordt die informatie zelfs van ondernemers gekocht. In het vervolg moeten al die digitale toeleveranciers de digitale code van de stad ondertekenen. Daarin staat ook dat de in opdracht van de overheid verzamelde gegevens altijd eigendom zijn van de gemeente, niet van het bedrijf.

Bedrijven die via onder meer wifi, bluetooth, mobiele netwerken, camera’s of sensoren op straat digitale informatie verzamelen voor commerciële doeleinden, zoals bijvoorbeeld Google doet met Streetview-auto’s of TomTom met de navigatie, moeten dat in het vervolg melden in een register en ook verantwoorden wat ze met die gegevens doen. Daarnaast wil het college dat bedrijven die digitale informatie in de stad verzamelen, bereid zijn om gegevens te delen.

De hoeveelheid sensoren en camera’s op straat moet volgens het stadsbestuur zoveel mogelijk worden beperkt, is het uitgangspunt, zodat Amsterdammers zich niet voortdurend bespied voelen. Dat staat haaks op de trend dat er juist steeds meer taken in de stad worden overgelaten aan de techniek.

Amsterdam zette vorig jaar al een ‘algoritmeregister’ op waarin alle gemeentediensten worden opgenomen die kunstmatige intelligentie gebruiken bij het verwerken van data.

Alles bij de bron; Parool