Werknemers controleren: het gebeurt vaker dan je denkt

Inzage in de mail van werknemers en cameratoezicht instellen: dat was het plan van Peter Elbers, directeur van de Limburgse omroep L1. Het leidde tot verzet van werknemers, en zelfs een rechtszaak. Mag een bedrijf dit doen? En gebeurt het vaker dat werknemers zo in de gaten worden gehouden?…

…Ja, zo blijkt uit de enquête die Getapp recentelijk uitvoerde onder ruim 1.200 werknemers, onder wie 200 leidinggevenden. Bijna 40 procent van de respondenten geeft aan via software te worden gemonitord. De leidinggevenden gaven aan dat zij onder meer de aanwezigheid en in- en uitlogtijden bijhouden (42 procent), video-opnames van de werkplek en/of screenshots maken (31 procent) en de digitale communicatie bijhouden (31 procent).

Dat is – zoals te verwachten – niet naar ieders zin: 53 procent geeft aan niet gemonitord te willen worden. 38 procent ervaart stress door de monitoring en 51 procent vindt dat het meegluren het vertrouwen schaadt.

Heb je sinds je thuiswerkt een rapportage van Office 365 binnengekregen? Grote kans dat je door je werkgever werd gemonitord. Met Workplace Analytics kunnen er per werknemer gedetailleerde productiviteitsscores in kaart worden gebracht. De monitoringssoftware gebruikt hiervoor bijvoorbeeld data uit mails en chats.

Daarnaast vergroot de toenemende communicatie via chatprogramma’s als Slack de mogelijkheden voor controle. Zonder veel moeite kan iedere chef of werkgever daarin koekeloeren hoe het zit met de response en intensiteit van deelname aan conversaties. In Slack bestaat een Compliance Exports-mogelijkheid, waarmee werkgevers ook de directe communicatie tussen werknemers kunnen bekijken.

Een werkgever kan ook analysetools zoals TrustSphere inzetten voor observatie van inhoud en metadata (wie communiceert met wie, wanneer en hoelang?) van mail en chat. Soms kunnen telefoongesprekken zelfs worden gemonitord, bijvoorbeeld met Ambit Analytics, dat kunstmatige intelligentie inzet voor gespreksanalyse en vooral wordt gebruikt op klantenserviceafdelingen.

Monitoring gebeurt dus veelvuldig, op verschillende manieren, maar mag het ook? Helaas is er in de Europese privacywet AVG – hoe streng die ook is – voor werknemers vrijwel niets geregeld. Europese lidstaten mogen hun arbeidswetten zelf invullen. Maar wil je als werkgever je werknemers monitoren, dan is zorgvuldigheid belangrijk, zegt Menno Weij, juridisch adviseur voor bedrijven bij BDO.

Alles bij de bron; Intermediair