Criminelen bijna kansloos door automatische kentekenregistratie [ANPR]
De politie weet dagelijks bandieten aan te houden met behulp van de vele honderden slimme elektronische ogen langs de weg. In de strijd tegen criminaliteit zijn data, en met name Number Plate Recognition (ANPR) een machtig wapen geworden, zegt de politie die voor het eerst openheid van zaken geeft.
Op basis van specifieke data die beschikbaar zijn bij de politie, is de pakkans voor auto’s met bijvoorbeeld cocaïne, hasj of xtc aan boord door de inzet van ANPR zo’n 90 procent.
Volgens operationeel specialist Peter van Pelt van de Landelijke Eenheid doet de Dienst Infra ’dagelijks mooie vangsten’ met behulp van ANPR. Onlangs nog werd een bestelwagen met 1200 kilo cocaïne getraceerd. Vorig jaar wist de ’vliegende brigade’ van de politie, de Flexibele Interventie Teams van Dienst Infra, 12,5 miljoen euro aan contanten te onderscheppen, 193 wapens in beslag en bijna drieduizend kilo harddrugs.
De politie wil niet zeggen hoeveel kentekens er in het systeem staan. Van Pelt benadrukt dat er geen sprake is van een ’Big Brother is watching you’-situatie. „Je komt alleen op de lijst met kentekens als daar reden voor is, en het Openbaar Ministerie kijkt daar ook naar. Mensen realiseren zich niet dat ze bij supermarkten of andere bedrijven veel meer privacygegevens prijsgeven in ruil voor korting.”
Privacywaakhond Privacy First is eerder dit jaar een bodemprocedure tegen de Staat begonnen vanwege het algemene ANPR-cameratoezicht op de wegen. Het gaat daarbij dus niet om de eerdergenoemde lijst met verdachte kentekens waardoor criminelen worden opgespoord.
„Ons bezwaar richt zich op het 28 dagen lang bewaren van kentekengegevens van onschuldige burgers, die in de centrale politiebank worden opgeslagen voor onder andere opsporing en vervolging, ongeacht of men ergens van verdacht wordt”, zegt jurist Vincent Böhre van de stichting. „Dit is totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief”, aldus Privacy First, dat stelt dat een algemene ANPR in strijd is met het Europees privacyrecht. De stichting verwacht op zijn vroegst eind dit jaar een rechtszaak.
Alles bij de bron; Telegraaf