FAQ Oproep ‘overheid, vertrek van de sociale media van Big Tech’
Naar aanleiding van onze oproep aan de Nederlandse overheid om van de sociale mediaplatformen van Big Tech te vertrekken, kregen we een aantal terugkerende vragen, die we graag beantwoorden.
Waarom zijn de maatschappelijke organisaties die deze oproep initieerden zelf actief op de platformen van Meta (bijvoorbeeld Instagram)?
Voor ons ligt dit anders. Wij blijven (voorlopig) aanwezig op sommige Big Tech-platformen om juist daar bewustwording te creëren voor de problemen die deze platformen met zich meebrengen. Dit is geen rol voor de overheid. Overheidsinstellingen kunnen mensen immers via allerlei andere kanalen bereiken, zoals televisie, advertenties in de publieke ruimte, bijeenkomsten, digitale en fysieke post en platformen buiten Big Tech. Die middelen heeft Bits of Freedom niet of in mindere mate.
Toch nemen wij onze verantwoordelijkheid serieus. Zo hebben we onszelf duidelijke richtlijnen opgelegd. Recentelijk hebben we een grens bereikt op X, wat ons heeft doen besluiten van het platform te
Wat voor alternatieven zijn er voor de overheid voorhanden, in het geval zij vertrekken van de sociale media van Big Tech?
In de publieke ruimte kunnen overheden hun boodschap uitdragen via posters en campagnes, en door bijeenkomsten te organiseren waarin fysiek debat mogelijk is. Ook media, zoals talkshows, kranten en radio, bieden effectieve kanalen om een breed publiek te bereiken. Tot slot kunnen bewindspersonen en overheidsinstanties actief zijn op sociale mediaplatformen die wél in het publieke belang opereren.
Zou de overheid een eigen sociale media platform moeten ontwikkelen?
De kern van het probleem met sociale media ligt in de dominantie van een klein aantal spelers. In ons paper
Om hun keuzes ten aanzien van contentmoderatie uit te leggen, doen Zuckerberg en Musk een beroep op de vrijheid van meningsuiting. Ze stellen contentmoderatie gelijk aan censuur. Is dat terecht?
Nee. Ten eerste is de vrijheid van meningsuiting niet absoluut. Ten tweede vinden we dat platformen die zo groot zijn als die van Big Tech, en zoveel invloed hebben op het publieke debat, maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen. Dat betekent dat we vinden dat deze platformen in sommige gevallen ook moeten optreden tegen uitingen of gedragingen die niet onwettig zijn maar wel heel schadelijk of misleidend. Dat is een precaire balans. Het gevaar van “geprivatiseerde censuur”, waarbij een overheid een platform dwingt om te censureren op manieren die zij zelf niet mag, ligt namelijk op de loer.
X is inderdaad een podium geworden voor haat, extremisme en desinformatie. Maar verdwijnen deze problemen door X te verlaten of vergroot je juist de ruimte voor extremistische geluiden wanneer je je eigen stem wegneemt?